Sveriges ekonomi växte snabbare än väntat

1:50 min

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 2,3 procent under andra kvartalet jämfört med samma period året innan , ett något överraskande resultat, inte minst med tanke på krisen i Europa. Det menar Robert Bergqvist som är SEB:s chefsekonom.

– Det var en överraskande stark siffra, och den sticker ju ut lite om man tänker på vad som händer internationellt. Men trots en starkare siffra och problemen ute i Europa så klarar sig svensk export bra och det bidrar med att lyfta hela svenska ekonomin, säger Robert Bergqvist.

Drygt en av tre svenskar är rädda för att Sveriges ekonomi skall försämras under det kommande året, enligt SKOP:s senaste undersökning av hushållens ekonomiska förväntningar. Men vad gäller BNP-tillväxten så är den nu betydligt högre än vad ekonomerna trodde den skulle vara. Enligt SCB så har BNP växt med 2,3 procent under andra kvartalet- jämfört med samma period året innan.

Jämfört med första kvartalet i år har BNP vuxit med 1,4 procent. Det främsta orsaken är att exporten gå bra. Men Gösta Karlsson till förordnad chefsekonom på Unionen säger att det är för tidigt att slappna av.

– Att ropa faran över är för tidigt. Trots att exporten får bra, att det är negativa siffror i produktionen för tillverkningsindustrin känns också som ett litet frågetecken, säger han.

Det finns fler svagheter, SEB tror i alla fall att det kan finnas utrymme för revideringar, när mer lagerstatistik kommer in till SCB.

Frågan är om tillväxtsiffrorna kommer få Riksbanken att undvika att sänka räntan framöver.

– Jag tror att det här minskar sannolikheten för att Riksbanken kommer sänka räntan. Men sen är det ju så att det finns fortfarande stora problem ute i världen, så jag tror inte att dörren är stängd för att Riksbanken sen tar ytterligare steg för att sänka räntan, säger Robert Bergqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista