Många döda i indisk tågolycka

2:36 min

I sydöstra Indien inträffade i morse en svår tågolycka som hittills har krävt minst 32 dödsoffer. Det var stationsarbetare som slog larm när de såg att en vagn i tåget fattat eld.

Det var svart rök överallt och människor som skrek i panik. Det säger en av passagerarna, 23-årige Y. Sampath, till den indiska tidningen The Hindu. Själv hade han lyckats hoppa ut genom en olåst dörr. Men hans syster som också var med på resan, saknas fortfarande.

Expresståget hade lämnat Indiens huvudstad New Delhi igår kväll och skulle tvärs över landet till Chennai i sydost, tidigare känt som Madras.

Men tidigt i morse, med bara 20 mil kvar till slutdestinationen, slog anställda vid en station larm om att de sett tåget passera och lågor slå ut genom vagnens fönster.

Klockan var bara halv fem på morgonen indisk tid och de flesta passagerare sov. Men det finns också uppgifter om att någon ska ha dragit i nödbromsen. Flertalet av de som nu förts till sjukhus svårt brännskadade ska ha hoppat ut genom tågets fönster och dörrar i farten.

Orsaken till branden sägs vara ett elfel i närheten av tågvagnens toalett.

Stora delar av norra Indien drabbades i natt av ett strömavbrott som pågick ända till tidig morgon, och tåg blev stillastående på spåren runtom i regionen i flera timmar. Men det är fortfarande oklart om kortslutningen i det här olycksdrabbade tåget har något samband med det stora strömavbrottet i norr.

Många oroliga anhöriga har skyndat till olycksplatsen idag, för att söka efter saknade familjemedlemmar. Men de kommer att få vänta på definitiva besked.

Kropparna till de döda som hittats inne i vagnen är så svårt brända att de kommer att ta lång tid att identifiera.

Sammanlagt fanns 72 personer i vagnen som fattade eld. Knappt hälften av dem verkar ha överlevt.

Idag lovade Indiens transportminister att ersättningar på runt motsvarande tre miljoner kronor ska betalas ut till dem som förlorat anhöriga i tågolyckan och till de skadade. Han krävde också att olyckan utreds ordentligt.

Men svåra olyckor på de indiska järnvägarna är tyvärr inte ovanliga. Bara i år har ett tiotal inträffat och de flesta har krävt flera dödsoffer. Bara några timmar efter den svåra branden på expresståget till Chennai, kom rapporter om en skolbuss som krockat med ett lokaltåg i delstaten Punjab i nordvästra Indien. Fyra skolbarn ska ha dött och 19 skadats i den olyckan.