Civilbefolkningen flyr Aleppo. Foto: Alberto Prieto/Scanpix

Hundratusentals flyr striderna i Aleppo i Syrien

2:10 min

I Aleppo i Syrien fortsätter striderna mellan oppositionsrebeller och regeringsstyrkor idag. Sedan i lördags morse har över 200 000 människor flytt från staden, enligt FN. Och situationen för de civila i Aleppo blir nu allt mer desperat.

Vittnesmål inifrån 2,5 miljonersstaden Aleppo berättar nu om hur föräldrar inte har lyckats få tag i mat åt sina barn på över en vecka eftersom affärer stängt när striderna krupit allt närmare.

200 000 människor har uppskattningsvis lämnat sina hem och flytt Aleppo bara i helgen, enligt FN:s humanitära chef Valerie Amos.

Men att fly genom kvarter där striderna rasar är riskabelt, och hur många som inte vågat och därför nu är instängda med brist på mat och vatten är oklart. Av dem som lyckats fly har vissa sökt tillfälligt skydd i lugnare stadsdelar i offentliga byggnader såsom skolor, medan andra tagit sig till Turkiet.

Samtidigt som strider med tunga vapen mellan rebeller och regeringsstyrkor i områden i och omkring Aleppo har fortsatt idag, så pågår lika mycket ett informationskrig. Det handlar om att gjuta så mycket mod i sina egna som möjligt.

Igår kväll sa en armétalesman att Aleppo kommer att vara tryggt igen om några dagar. Och under förmiddagen kom uppgifter om att regeringsstyrkorna ska ha återerövrat Salaheddin-distriktet i Aleppo, vilket rebellerna tillbakavisar.

Oppositionsrebellerna hävdar att de kontrollerar 35-40 procent av Aleppo, och rebellerna säger också att dom i morse övertog en strategisk viktig säkerhetskontroll mellan Aleppo och den turkiska gränsen som inte ligger längre än tre mil bort från Aleppo i Syriens nordvästra hörn.

USA:s försvarsminister Leon Panetta sa under sin rundresa i Mellanöstern att president Bashar al-Assads angrepp på Aleppo kommer att bli "spiken i hans kista". Panetta sa också att "det Al Assad gjort mot sitt eget folk och vad han fortsätter att göra mot sitt eget folk tydliggör att hans regim närmar sig slutet."

Frankrike, som tar över ordförandeskapet för FN:s säkerhetsråd på onsdag, sa idag att landet snarast kommer att kalla till ett nytt akut ministermöte om Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista