Bank stöttar lantbrukarnas börsintresse

1:56 min

Som Ekot berättat tidigare i dag så säljer svenska spannmålsodlare delar av sina skördar på internationella råvarubörser för att gardera sig mot prissvängningar.

– Det är ju hela tiden så att företagen måste utvecklas. Jag tror det är viktigt att vi tar det på allvar i Sverige att vi har också ett ansvar i den globala livsmedelsförsörjningen. Vi har potential att öka matproduktionen, den finns våra odlingsområden där vi har tillräckligt med vatten och möjlighet att utveckla, säger lantbrukaren Mats Johansson.

Han är en av allt fler lantbrukare som numera nästan dagligen följer prisutvecklingen på sitt levebröd, vetet, kornet och havren på åkrarna runt Hjörne Gård.

Precis som ett vanligt hushåll kan binda elpriset eller bostadslåneräntorna som en slags försäkring om man inte har en ekonomisk buffert för att kraftiga prissvängningar så kan lantbrukare säkra priset i förväg för vad dem ska få för delar av sin veteskörd.

Allt fler går direkt till bankens råvarudeskar som hjälper dem att komma i kontakt med någon av världens två stora råvarubörser, Chicago eller franska Matif.

Till Handelsbankens råvarudesk har klart fler lantbrukarna hört av sig under sommarens prisrally. Allt fler av dem säkrar nu också upp priset för allt längre tid framöver. Så långt som 2-3 år framåt tiden för delar av sin skörd.

Handelsbankens Magnus Strömer ser ett samband i möjligheten för lantbrukarna att därmed också våga göra de investeringar som krävs för att växa.

– Jag hoppas ju att de här nya verktygen som finns tillgängliga gör att man kan säkra priserna längre fram i framtiden och gör att man vågar investerar mer, att man kanske odlar upp ny mark, därför att man kan mer lita på att prisnivåerna håller sig här genom att man säkrar dom. Man är inte utsatt för att det är 50 procent lägre nästa år, säger Magnus Strömer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista