Kvinnan hade inte sagt att hon inte längre vill vara inskriven. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Hemlös kvinna nobbades av Arbetsförmedlingen

1:46 min

Arbetsförmedlingen i Malmö får kritik av Justitieombudsmannen, JO, sedan en hemlös kvinna i Malmö inte tilläts att vara inskriven. Arbetsförmedlingen medger nu att de begått ett misstag.

– Det är ett olycksfall i arbetet och vi beklagar det inträffade, säger Evalena Grane-Sandén, vikarierande arbetsförmedlingschef i Malmö.

Alla som har rätt att arbeta i Sverige har också rätt att skrivas in vid och få service av den offentliga arbetsförmedlingen.

Kvinnan, som var hemlös avaktualiserades från Arbetsförmedlingens register, med motiveringen att hon inte kunde delta i något av Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program. Detta med hänsyn till hennes sociala situation. Beslutet fattades av kvinnans arbetsförmedlare.

Men för att Arbetsförmedlingen ska kunna avaktualisera en arbetssökande krävs att den arbetssökande själv har anmält att han eller hon inte längre vill ha Arbetsförmedlingens service eller inte har svarat när Arbetsförmedlingen ställt frågan om han eller hon vill stå kvar som arbetssökande.

Men JO:s utredning visar att den här kvinnan inte har sagt att hon inte längre vill vara inskriven hos Arbetsförmedlingen. Därför kritiseras myndigheten.

Det här ska inte kunna hända, enligt Arbetsförmedlingen. Att det ändå gjorde det kan inte Evalena Grane-Sandén förklara.

– Ja, det kan man ju fråga sig för vi har klara rutiner för hur det här ska vara. Och jag kan bara beklaga att det har blivit fel trots det, säger hon.

– Rutinen är att alla får vara inskrivna. De här skälen som är angivna är helt tagna ur luften, säger Evalena Grane-Sandén.

Nu ska all personal informeras igen om rutinerna.

– Det vi kommer göra det är ju naturligtvis att vi påkallar extra uppmärksamhet kring att det faktiskt har hänt trots allt så att vi vet det och att vi är extra uppmärksamma på att det inte får hända igen, säger Evalena Grane-Sandén.

Arbetsförmedlingen vill inte säga om den drabbade kvinnan får någon form av kompensation för det som hänt, utan hänvisar till sekretess och att de därför inte kan uttala sig om enskilda.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista