Länkad till originalAlt-textBilden, tagen 2009, visar patrullerande mapuchekrigare från byn Temucuicui. Foto: Francisco Negroni/Scanpix.

Infekterat mellan polis och indianer i södra Chile

1:36 min

I Södra Chile ökar spänningarna mellan radikala mapucheindianer och polisen. Den chilenska regeringen har beslutat att skicka fler poliser till regionen för att kontrollera mapucheindianernas allt mer militanta kamp - en åtgärd som många tror kommer göra konflikten ännu mer infekterad.

Med hjälp av tårgas och gummikulor som skjuts från bepansrade bilar tar sig en poliskolonn in i den lilla mapuchebyn Temucuicui, som utropat sig till autonomt territorium. När de åker därifrån, någon timme senare, ligger två pojkar blödande på marken och misstron mot polisen är större än någonsin.

Konflikten mellan mapucheindianerna och staten i Chile har en lång historia, men den har aldrig tagit sig så radikala uttryck som nu. Och det är inte bara polisen som använder våld, Mapucheindianerna gör det också.

Över 130 våldsamma aktioner har utförts av grupper av mapuches bara under de första sex månaderna i år, och nu börjar jordägare som fått sina hus nerbrända och som anklagas för att ha stulit sin jord att beväpna sig för försvara sig mot angrepp.

Men det är inte bara en fråga om jord.

De senaste tio åren har staten köpt upp stora jordegendomar som delats ut till mapuchebyar. Men istället för att avmattas, har motsättningarna förstärkts. Den centrala parollen idag är bildandet av en självständig mapuchenation.

Visserligen utgör de mest militanta grupperna bara en liten minoritet, ofta ledda av ungdomar som kommit tillbaka till sina byar efter att ha studerat på universitet, men de har stöd - aktivt eller passivt - av många mapucheindianer.

Och att, som regeringen nu gör, skicka fler poliser för att få bukt med de mest militanta grupperna, lär bara öka stödet till dom ytterligare, och göra att allt fler byar, liksom Temucuicui, utropar sig som autonomt territorium.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista