OS samtidigt som ramadan krångligt för troende

1:17 min

Tusentals muslimska idrottare har fått ett dilemma nu under OS i London. Spelen äger rum under fastemånaden Ramadan då varken dryck eller mat tillåts under dygnets ljusa timmar.

Den svenske förbundskaptenen i boxning Majid Jelili medger att det är en kollision. För en boxare är det uteslutet att fasta.

– Den ekvationen går inte ihop. Boxarna behöver banta och komma ner i rätt viktklass och väga in på morgonen. Under dagen behöver de sedan fylla på med vätska och energi inför matchen på kvällen, säger Majid Jelili, svensk förbundskapten i boxning.

Senaste gången OS och Ramadan sammanföll var i Moskva år 1980. Nu är det samma kollision igen för flera tusen muslimska idrottare i London.

Ikväll ska den svenske boxaren Salome N Tuve begå OS-debut i 55-kilos klassen. Att då fasta går inte.

Även förbundskaptenen Majid Jelili väljer att tumma på reglerna.

– Jag måste vara skärp och ställa upp för killarna, säger han.

Inför OS ville bland annat Turkiet, Egypten och Marocko ha ändringar i tävlingsschemat så att muslimska idrottare inte skulle missgynnas men IOK avslog det.

I vissa länder har religiösa ledare istället tillåtit undantag för deras deltagare.

Majid Jelili bestämmer själv hur han gör men tänker kompensera icke-fastan efter OS.

– Det är förhoppningen. Men det bli ganska tufft. Jag får kompensera en dag med två, tre dagar, säger förbundskaptenen Majid Jelili.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista