Foto: Jessica Gow/Scanpix

Eurofall minskar värdet på insättningsgarantin

1:48 min

Om din bank skulle gå i konkurs, får alla kunder tillbaka en del av sina insatta pengar tack vare den statliga insättningsgarantin. Men är du en riktig storsparare får du inte ut allt.

Det finns ett tak som är satt till 100 000 euro - inte kronor alltså utan euro. Garantin blir mindre värd för oss svenska bankkunder i takt med att euron faller i värde jämfört med kronan.

Det var ett EU-direktiv som för ett och ett halvt år sedan gjorde att Sverige tvingades knyta summan på insättningsgarantin till eurons värde.

Sedan årsskiftet 2011 då förändringen gjordes har eurofallet gjort att det faktiska värdet på insättningsgarantin fallit med nästan 70 000 kronor - från 898 000 till dagens 834 000. Tryggheten för svenska bankkunder riskerar att minska ytterligare om euron fortsätter att falla.

Kopplingen till euron fick kritik redan när förändringen infördes. Regeringen har inte gett upp möjligheten att återigen kunna ha insättningsgarantin kopplad till värdet på den svenska kronan istället - och för förhandlingar på EU-nivå.

– För insättningsgarantin att ska träda in ska det gå riktigt illa för en svensk bank. Den samlade bedömningen från svenska myndigheter i dag är att svenska banker är väl kapitaliserade i ett internationellt perspektiv. Vi känner ingen oro för hur det är med svenska banker, säger Unni Jerndahl kommunikationschef på statliga Riksgälden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista