Nio gripna efter ambassadörsmord

1:26 min

Nio personer har gripits i Kenya i anslutning till mordet på Venezuelas ambassadör. Diplomaten Olga Fonseca, hittades strypt i sitt residens i Nairobi i fredags.

Det var för ett par månader sen som rykten först började florera kring Venezuelas ambassad i Nairobi. Dåvarande ambassadören Gerardo da Silva tvingades lämna sin post efter anklagelser om sexuella trakassierer.

Flera anställda, både kvinnor och män, anmälde till polisen att da Silva antastat dem. Till slut fick han lämna Kenya i förtid efter att historien läckt till kenyanska medier.

Men det slutade inte där - i förra veckan rapporterades om nya bråk på ambassaden, efter att da Silvas efterträdare, Olga Fonseca, avskedat flera av sina anställda.

Men - de anställda vägrade lämna sina jobb och hävdade att Olga Fonseca försökte tvinga dem att dra tillbaka sina polisanmälningar mot hennes företrädare med hot om att de annars skulle förlora jobbet.

De anställda anklagade också Venezuelas utrikesdepartement i Caracas för att försöka släta över hela historien.

I fredags hittades Olga Fonseca strypt i ambassadens residens. Nio personer har nu gripits i anslutning till mordet, bland annat ambassadens förstesekreterare.

Deras diplomatiska immunitet har hävts av hemlandet Venezuela så att den kenyanska polisen kan fortsätta sin utredning. Minst en av dem misstänkta är fortfarande på fri fot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.