James Holmes och hans försvarsadvokat i rätten. Foto: RF Sangosti/Scanpix.

Holmes åtalas på över 140 punkter

1:06 min

I dag lästes åtalspunkterna upp i en domstol i Colorado mot 24-årige James Holmes som greps efter att ha skjutit ihjäl tolv personer och skadat ytterligare 58 under premiären av den senaste Batman-filmen för tio dagar sedan i Denverförorten Aurora.

James Holmes åtalas för 24 mord, två för varje avliden, på grund av sin hänsynslösa massaker. Dessutom 116 fall av mordförsök, dubbelt även där, och så innehav av sprängämnen.

James Holmes var fortfarande orangerödhårig, och verkade enligt reportrar på plats vara oberörd av vad han gjort. Han yttrade bara ett ord i rätten; han svarade ja på att han höll med sina advokater om att de behöver mer tid för att förbereda hans försvar.

– Han är en ynkrygg, vi är här för att visa att vi är starka och kan slå tillbaka, sa en anhörig till tv-kanalen CNN.

James Holmes skickade ett paket till en psykiater på universitet där han studerade neurologi som behandlade honom före massakern. Hans försvarsadvokater begär nu att få paketet från polisen och att det skyddas av patientsekretess. Det är i dagsläget oklart om Holmes verkligen varnat sin psykiater i förväg om vad han var på väg att göra. Det skulle i så fall ha brutit hennes sekretess så att hon var skyldig att varna offren eller polisen.

James Holmes greps direkt efter dådet, klädd i skyddsutrustning och med flera vapen. Han hade dessutom minerat sin lägenhet.

Under kommande veckor beslutar åklagarsidan om den ska yrka på dödsstraff eller fängelse som ihopräknat kan handla om hundratals år.

Försvarssidan kommer med all sannolikhet hävda att John Holmes lider av allvarlig psykisk sjukdom och ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista