Läkare utan gränser undersöker ugandier som misstänks vara sjuk i Ebola. Bilden från ett tidigare utbrott i Uganda. Foto: Calude Mahoudeau/Scanpix.

En person avliden av ebola i Kampala

1:13 min

En person har i dag dött på ett sjukhus i Ugandas huvudstad Kampala efter att ha smittats av ebola. Det är första gången det ytterst dödliga och smittsamma viruset når huvudstaden. Totalt har nu 14 personer avlidit sedan det senaste utbrottet började för tre veckor sedan.

Ugandas president Yoweri Museveni gick i dag ut och varnade medborgare för att skaka hand, ha sex med främmande personer eller över huvud taget ha onödig fysisk kontakt. Det efter att en sjuksköterska blivit den första att falla offer för ebolaviruset i Ugandas huvudstad Kampala.

Tidigare har 13 personer dött i västra delen av landet, där virusutbrottet började för tre veckor sedan.

Ebola som upptäcktes i Kongo 1976, är ett av de dödligaste och mest smittsamma virus som finns. Det orsakar feber, diarré och skadar kroppens inre organ. Mellan 20 och 90 procent av dem som smittas dör, men dödsförloppet går så snabbt att viruset ofta inte hinner spridas några långa sträckor, vilket gör att utbrotten isoleras till en by eller ett begränsat område.

Något botemedel eller vaccin finns inte.

Uganda har varit särskilt hårt drabbat av ebola - år 2000 dog över 200 personer i ett kraftigt utbrott. Sedan dess har viruset återkommit ett par gånger, senast för ett år sedan. President Museweni sade i sitt tal i dag att symptomen bland de personer som nu drabbats i västra delen av landet skilde sig från tidigare utbrott, och var därför svåra att identifiera.

Den sjukhuspersonal som behandlat de infekterade har nu satts i karantän, men ytterligare en person ska ha insjuknat på sjukhuset i Kampala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista