Fortfarande starkt stöd för syriska regimen

3:09 min

FN:s nya observatörsstyrka i Syrien besköts när den besökte hårt krigsdrabbade Homs. Den nya chefen för FN-observatörerna sa att han bevittnat hårt artilleriangrepp mot Homs, och samtidigt fortsätter striderna att rasa i Aleppo. Trots alla avhopp och deserteringar, och trots att de sällan kommer fram i medierna, har regimen fortfarande starkt stöd bland många syrier. Bland annat i det av Israel annekterade Golanhöjderna.

De är syrier och de bor i Syrien, säg inget annat. 80 procent av Druserna i Golanhöjderna som intogs av Israel under sexdagarskriget 1967 har vägrat att ta emot Israeliska medborgarskap, och nu under krisen i Syrien är stödet här för regimen omfattande, men det delar också samhällen i för och emot Bashar al-Assad.

Hamad Awidat, producent på en Hizbollahstödd tv-kanal, säger att mycket av det vi ser från Syrien är påhittat.

– Mycket är påhittat, särskilt från arabiska tv-kanaler. Jag vägrar att tro det jag ser innan jag sett det själv i verkligheten.

Slaktaren Hassan är en annan av många som tydligt uttrycker sitt stöd för den syriska regimen. Han hävdar med självklar pondus att Syrien är utsatt för en konspiration från väst och Israel, att bilder på massakrer och döda civila är fabricerade, vissa bilder är till och med tagna från gamla filmer säger han, och det våld som används av armén är i högsta grad befogat.

– Den syriska armén och landets ledare försvarar bara sig själva, de slår tillbaka mot en stor attack som planerats från utlandet. Titta vilka som är rebeller, de kommer från Tunisien, Libyen, Algeriet, Storbritannien, Turkiet och Frankrike, de har kommit för att döda det syriska folket. Bashar al-Assad försvarar bara landet, det är klart som solen, säger Hassan.

Det bildsköna landskapet, fruktodlingarna, den häpnadsväckande utsikten över Syriens slätter och samhällen. Golanhöjderna är speciellt, men också speciellt för sitt osvikliga stöd till Bashar al-Assad. På torget är Syriens flagga hissad, regimvänlig graffiti på murar.

Hamad Awidat säger att USA och Israel ligger bakom oroligheterna. Han säger att alla vill ha demokrati, men inte den demokratin som rebellerna som han kallar muslimska bröderna, har att erbjuda.

– Som syrier vill jag inte ha det de kallar frihet, med vapen och dödande och rop om att Gud är störst.

Trots alla rapporter om massakrer och övervåld vägrar de tro på oppositionsuppgifter, Hamad Awidat är övertygad om att regimen kommer att vinna.

– Bashar al-Assad kommer att stå stark, han har stöd av hela sitt folk och av största delen av sin armé säger Hamad.

På Golanhöjderna är det inte avvikande att sympatisera med regimen, det avvikande är att säga att rebellerna bara törstar efter rättvisa och demokrati.