Samsungs senaste Galaxymodell är stoppad tills vidare i USA. Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio

Apple och Samsung i ännu en bitter patentstrid

1:11 min

En patentstrid mellan Apple och Samsung om vem som har härmat vems smartmobil har inletts i en federal amerikansk domstol. De båda bolagen anklagar varandra för att ha kopierat olika saker av den andra, och liknande mål har redan avgjorts i flera länder, med varierande utgång.

I USA hotas Samsung hotas av ett mångmiljardskadestånd. För Apple handlar det om deras senaste Iphone ska fortsätta vara nummer ett i världen.

Reklamstriden mellan Apple och Samsung har pågått länge och sen två år också i rättssalar världen över om patentintrång.

Det säljs smartmobiler och surfplattor för 1500 miljarder kronor om året. Bolagen har redan drabbat samman i domstolar i Europa och Australien, men nu gäller det den så viktiga USA-försäljningen.

Iphone 4 är världens mest sålda smartmobil, men tappar nu när folk väntar på den nya modellen i höst. Samsung säljer dubbelt så många av sina olika Galaxy-modeller totalt.

Apple hävdar att koreanerna härmat deras rektangulära pekskärmsdesign med rundade hörn och dessutom bland annat tekniken att peka och dra. Den amerikanska it-jätten kräver nu motparten på 18 miljarder i rekordskadestånd.

Samsung å sin sida hävdar att Apple snott trådlös teknik från dem och att företaget hade en egen pekskärmsmobil före den första Iphonen kom 2007. Domaren i den federala domstolen i Kalifornien har redan beslutat att Samsung inte får sälja en surfplatta och en Galaxymobil i USA i väntan på vad tiomannajuryn kommer fram till. Rättegången väntas ta minst fyra veckor.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista