Oklart kring möjlig katastrof i Nordkorea

2:07 min

Även Nordkorea sägs nu vara drabbat av svåra översvämningar, och FN-personal på plats ska försöka ta sig till drabbade områden. Än så länge enda källorna till information är de statliga nordkoreanska medierna.

Redan under förra veckan kom de första rapporterna om att översvämningar nu också drabbat det slutna Nordkorea. Nu sprids även bilder på människor som sökt skydd uppe på taken till sina hus, när vattnet stiger. På andra bilder är det bara taken på husen som fortfarande syns över vattenytan.

Det talas om upprepade strömavbrott och förstörda risfält. Men fortfarande vet ingen utanför Nordkorea hur svår översvämningen är.

– Det enda vi känner till är det som Nordkoreas regering själv har meddelat, att 88 har dött, 134 skadats och att kring 12 000 blivit hemlösa. Men om det stämmer, och hur allvarligt läget verkligen är, vet vi inte, säger Christopher de Bono som är chef för FN:s barnfond Unicef i Asien.

Personal från FN och Unicef, som är stationerade i Nordkorea kommer nu att försöka ta sig till de två områden som uppges vara värst drabbade, säger han.

Nordkoreas befolkning lider redan av stor brist på mat. Förra året förutspådde FN att tre miljoner nordkoreaner skulle vara i behov av matbistånd i år. Vad en svår översvämning gör med den siffran är oklart i dag.

Christopher de Bono på Unicef säger att deras förhoppning är att nå framför allt barnen i de drabbade områdena med vatten och även utrustning såsom skolböcker.