1 av 2
Polisens avspärrning utanför spelklubben Oasen i Ronna, Södertälje. Foto: Simon Paulin/ Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik över Södertäljenätverket. Grafik: Martin Thelander/Sveriges Radio.

Dom i rättegång mot Södertäljenätverket

I dag kommer domen i en av de mest omfattande rättegångarna i Sverige någonsin, rättegången mot det så kallade Södertäljenätverket. Totalt är 20 personer åtalade, bland annat för mord, människorov och utpressning.

Rättegången mot det kriminella Södertäljenätverket har kallats Sveriges första maffiarättegång.

Sammanlagt står 20 personer inför rätta. De är misstänka för bland annat mord, medhjälp till mord,  anstiftan till mord, grov utpressning och människorov.

Flera av de åtalade har suttit häktade i nästan två år, vissa med särskilda restriktioner. De har inte fått prata med någon förutom sina advokater, polis och åklagare.

Fokus ligger på två huvudmän. Ledarfiguren för Södertäljenätverket som bland mycket annat är åtalad för anstiftan till mord, människorov, utpressning och försök till mord.

Den andra personen är ledarens kusin, också känd som torpeden. Han är misstänkt för bland annat ett mord och medhjälp till mordet på två bröder på klubb Oasen i Ronna sommaren 2010. Brott han misstänks ha begått innan han fyllt 19 år.

Hälften av de åtalade har redan släppts på fri fot i väntan på dom.

Domstolen anser att de antingen inte längre kan påverka rättsprocessen eller så är det en indikation på att de eventuellt går fria, alternativt att de redan avtjänat sin strafftid i häktet.

De övriga häktade kommer troligtvis att få fängelsestraff, tror åklagarna, frågan är bara för vad.

Tingsrättsdomen är början på slutet på Sveriges näst största brottsutredning sedan Palmemordet. Bara förundersökningen är på cirka 18 000 sidor.

Målet kommer med största sannolikhet gå vidare till hovrätten och en slutgiltig dom där kommer troligtvis i början av nästa år.

Kostnaderna i det här målet har varit omfattade, bara advokaternas arvoden beräknas till mellan 50 och 70 miljoner kronor. Domen i Södertälje tingsrätt faller klockan två i eftermiddag.

Södertäljemålet

  • Den 23 december 2009 sköts en man med anknytning till X-team Södertälje till döds på spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna.
  • Den 1 juli 2010 mördades två bröder till X-teams ledare på samma plats. En av dem spelade i fotbollsklubben Assyriska.
  • Majoriteten av de 20 åtalade är misstänkta för att ha varit delaktiga i morden. Åtalet innefattar även människorov, vapenbrott och flera fall av grov utpressning.
  • Straffskalan för mord är tio år till livstid, för människorov fyra år till livstid och för grov utpressning ett till sex år.
  • Rättegången inleddes i november och avslutades i maj.

TT

Baris Kayhan

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista