Anders Behring Breivik och hans försvarare Lippestad. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Stor enighet om att aldrig släppa Behring Breivik

1:47 min

I helgen sa massmördaren Anders Behring Breiviks advokat, Geir Lippestad, att norrmännen måste förbereda sig på att Breivik en gång kan komma ut i samhället igen. Men det råder ett brett samförstånd i det norska Stortinget om att Breivik aldrig kommer att släppas.

Det är tidningen Dagsavisen som pratat med Stortingspartiernas talespersoner i rättsfrågor. Arbeiderpartiets Jan Böhler, vice ordförande i Stortingets justitieutskott, säger att Anders Behring Breivik med all sannolikhet kommer att sitta inne resten av livet och helt säkert inom överskådlig framtid.

Även Centerpartiet, Kristdemokraterna och Fremskrittspartiet är inne på samma spår.

Centerpartiets Lars Peder Brekk tror att det norska samhället får svårt att acceptera att massmördaren någonsin kommer ut, och Kristdemokraternas Laila Dåvøy tycker att han är för farlig för att han ska kunna släppas ut igen.

Uttalandena kommer som ett direkt svar på norska radion NRK:s intervju i helgen med Breiviks advokat Geir Lippestad, där Lippestad menade att det norska folket måste förbereda sig på att hans klient kan komma ut en dag.

– Vi har ju inte livstidsstraff i Norge, men oavsett om han döms till fängelse eller vård så är tanken att han ska tillbaka till samhället förr eller senare, säger Lippestad i intervjun.

Den 24:e augusti faller domen mot Anders Behring Breivik. Döms han till fängelse är maxtiden 21 år, men enligt lagen kan han få fortsätta sitta i fängelse med fem år i taget, utan bortre gräns.

Om Breivik skulle dömas till vård har regeringen under våren snabbehandlat en ny skräddarsydd lag som Stortingspartierna tycks vara överens om och som väntas klubbas igenom inom kort. Den skulle kunna innebära att Breivik, den dag han anses färdigbehandlad, ändå inte kommer att kunna släppas ut i samhället. Delvis för Breiviks egen skull, med tanke på den hotbild som finns mot honom ute i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista