Bilden visar en familj som för några dagar sedan lämnade en osäker stadsdel i Aleppo. Foto: Pierre Torres/Scanpix

Fjärde dagen av strider i Aleppo

1:53 min

Striderna fortsätter i Syriens största stad Aleppo. Rebeller håller fortfarande ställningar och  syriska regeringsstyrkor har trots intensiva strider inte lyckats att återta kontrollen, som i huvudstaden Damaskus.

Rebeller springer fram eftersom regeringsstyrkor försöker ta sig in i området, rapporterar BBC:s reporter i Aleppo. I tv-inslaget syns en rebell ligga skjuten på gatan. Andra riskerar sina liv när de släpper vapnen och lyfter upp honom.

Det är den fjärde dagen av intensiva strider i Aleppo, sedan regeringsstyrkor påbörjade sin offensiv för att återta kontrollen.

Till skillnad från huvudstaden Damaskus, har regeringsstyrkorna haft svårt att driva bort rebellerna i Aleppo, trots det militära övertaget med stridsvagnar och helikoptrar.

– Vi möter ett starkt motstånd, uppger en källa från den syriska regeringen till AFP.

Men i övrigt går uppgifterna isär. Syriska regimen påstår att man återtagit stora del av staden däribland det strategiskt viktiga kvarteret Selaheddin, som är rebellernas bastion i sydvästra Aleppo.

Rebellerna förnekar däremot att regeringsstyrkorna har avancerat en endaste meter och säger att man nu säkrat en landförbindelse från den turkiska gränsen hela vägen till Aleppo.

I från BBC:s rapportering står det klart att rebellerna är kvar i Aleppo. Med enkla handeldvapen försöker de hålla stången mot regeringsstyrkorna, 

Stradsdelen Sakhour i nordöstra Aleppo idag utsätts för granatbeskjutning och att svåra striderna fortsätter runtom i staden, det uppger Londonbaserade syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

FN uppskattar att 200 000 utav Aleppos två och en halv miljoner invånare har flytt ifrån staden och att betydligt fler inte kan ta sig någonstans på grund av striderna.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Tomas Thorén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista