Landshypotek lämnar Moodys

1:06 min

Den medlemsägda banken Landshypotek gör sig av med kreditvärderingsinstitutet Moodys eftersom att man inte är nöjd med sitt betyg.

Landshypotek tycker inte att Moodys analyser har varit tillräckliga och menar att värderingsföretaget har dålig förståelse för bankens nisch -  svenskt skog och lantbruk. Allt fler banker ifrågasätter nu just Moodys betygsättning.

– Vi har sett att danska banker lämnat Moodys och att en kritisk diskussion pågår i Tyskland, säger Kjell Hedman, vd Landshypotek.

Moodys har på senare tid fått kritik för sin kreditvärdering. Nyligen sänkte värderingsföretaget exempelvis 17 tyska banker och ett tiotal danska. Flera av de danska bankerna valde omedelbart att dumpa Moodys, precis som Landshypotek nu gjort.

Före finankrisen så var Moody känt för att vara givmild och flera av de banker som klarade sig uruselt under krisen hade fått Moodys toppbetyg. Men nu efter krisen är det istället Moodys som sänker mest betyg och är hårdast av alla värderingsföretag, enligt experter som Ekot talat med.

I våras fick de svenska bankerna Landshypotek, Handelsbanken, Nordea alla sänkt betyg av Moodys, bland annat på grund av att de har för låg inlåning i förhållande till utlåning och att de har för dålig lönsamhet  - vilket bland annat Finansminsister Anders Borg inte alls håller med om.

Men både Handelsbanken och Nordea säger till  Ekot att de däremot inte kommer göra sig av med Moodys.

Landshypoteket kommer fortsättningsvis bara använda sig av två kreditvärderingsföretag - Fitch och Standard and Poor, som båda ger jordbruksbanken högre betyg än Moodys.

Men frågan är om inte det verkar konstigt för Landshypotekets investerare, som är intresserade av betygen, att banken gör sig av med just det företag som ger banken sämst betyg.

--  Nej, vi är nöjda med Fitch och Standard and Poor som är mer samstämmiga i sin värdering, säger Kjell Hedman, vd Landshypotek.