Clinton gör sin sista Afrikaresa

2:37 min

På tisdagen inledde USA:s utrikesminister Hillary Clinton sin sista Afrikaresa som utrikesminister. Hon ankom till Senegal och ska sedan besöka bland annat Kenya, Uganda och Sydsudan.

Resan kommer samtidigt som alltfler kritiserar USA:s Afrikapolitik för vara alltför inriktad på säkerhetsfrågor och terror-bekämpning, snarare än det fokus på ekonomisk utveckling som president Obama lovade när han först blev president 2009.

Jag lovar att öppna våra dörrar för er, satsa på nya infrastrukturprojekt och underlätta våra handelsrelationer, sade Barack Obama när han höll sitt linjetal i Ghanas huvudstad Accra 2009.

Det sågs av många som en början på en ny relation mellan USA och Afrika, baserad på ekonomiskt samarbete och investeringar snarare än gamla tiders misslyckade militära interventioner och biståndspolitik.

Men när utrikesminister Hillary Clinton idag inleder sin sista Afrikaresa som utrikesminister är det tydligt att de gamla drömmarna om en nystart kommit på skam.

Visserligen sägs det från Vita Huset att målet för resan är att lyfta fram "Afrikas demokratiska bedrifter och ekonomiska potential", men faktum är att Washington nu pratar mer om terrorhot och narkotikabekämpning än om handelstullar.

Den särskilda insatsstyrkan i Afrika, AFRICOM, har den senaste tiden blivit allt aktivare i länder som Uganda, Kongo, Mali och Nigeria. Exakt vad AFRICOM gör och hur deras mandat ser ut är oklart, men fokus ligger på att bekämpa terrorhot och narkotikahandel, samt jaga eftersökta krigsherrar på kontinenten. 

Nyligen pekade en artikel i Washington Post på att AFRICOM använder sig av privata säkerhetsbolag precis som USA tidigare gjort i mellanöstern, för att på så vis kunna undkomma kritik vid kontroversiella operationer.

Häromdagen varnade en FN-rapport för att amerikansktillverkade drönare nu är så vanligt förekommande i Somalia att dom riskerar att störa flygtrafiken och strida mot vapenembargot mot Somalia.

Rapporten kommer samtidigt som det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon försöker sälja just drönare till grannlandet Kenya för över 40 miljoner dollar.

Drönarna kommer, enligt ett dokument från Pentagon, "förbättra den kenyanska militärens möjlighet att bekämpa islamistmilisen al-Shabaab, som har kopplingar till al-Qaida".

Så - i många afrikanska analytikers ögon är saken klar: USA fortsätter på samma militaristiska bana som man alltid gjort. Talet om att ekonomiskt samarbete framöver skulle styra utrikespolitiken var ett tomt löfte.

Eller så har verkligheten tvingat fram andra prioriteringar, som en ledare i kenyanska dagstidningen Daily Nation menade nyligen.