Syriska flygbolag har nu fått sina tillgånger frysta. Foto: Bassem Tellawi/Scanpix.

Svenskar strandsatta i Syrien efter sanktioner

1:31 min

Hundratals svenska medborgare drabbades när de utvidgade EU sanktionerna började tillämpas igår. Det är nu stopp för allt flyg mellan Syrien och EU-länderna.

Det syriska flygbolaget Syrian Arab Airlines är bland de tre bolagen som drabbats. Hanna och hans familj fick beskedet om att alla flyg till Sverige är inställda precis innan de skulle gå ombord på planet.

– Det var ingen som hade sagt något, men just när vi checkade in kom det plötsligt ett fax från Arlanda i Sverige som säger att det är förbjudet att flyga och att sanktionen börjar i dag, säger Hanna.

– Vi fick inte information från Utrikesdepartementet eller någon. Normalt måste de varna oss att vi har 15 dagar på oss att flyga därifrån.

Exakt hur många svenskar som befinner sig i Syrien just nu är oklart, UD räknar med upp till 600 svenska medborgare. De flesta är där för att hälsa på familj och släktingar. Researrangören Jack Yousef säger däremot att betydligt fler, omkring 1000 svenskar befinner sig i Syrien just nu.

Det svenska utrikesdepartementet avråder sedan april förra året svenska medborgare från att resa till Syrien, men enligt både resebyrån och svenska resenärer som befinner sig i Syrien så har det inte kommit någon förvarning om att sanktionerna skulle börja gälla och att flyg skulle kunna stoppas till och från Syrien.

Utrikesdepartementet har inga planer på att evakuera svenska medborgare från Syrien, säger UD:s presschef Anders Jörle.

– Vi har ju sagt ifrån att man inte ska resa till Syrien och vi har inte förberett några särskilda plan för att ta hem svenskar därifrån, det är ju därför vi har reseavrådan - därför att det är svårt eller näst intill omöjligt att hjälpa folk som befinner sig i ett område där vi har en tydlig reseavrådan.

Svenskar som befinner sig i Syrien kan bara ta sig ut ur landet genom att flyga till norra Irak eller ta sig till Turkiet eller Jordanien med bil, och där är läget inte säkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista