Ship to Gaza seglar på nytt

1:29 min

För tredje gången gör föreningen Ship to Gaza ett försök att bryta blockaden av Gazaremsan genom att segla från Sverige till Gaza. Målet ska vara nått i början av oktober.

– Med ombord finns en del förnödenheter. Men huvudsyftet är att skapa en politisk opinion på vägen, säger Dror Feiler, en av initiativtagarna till Ship to Gaza.

Han säger att det är symboliskt. En liten båt som kan ta upp till 200 ton är bara en droppe i havet i relation till behoven i Gaza.

– Den humanitära krisen som vi har i Gaza är politiskt framkallad och bör också på politiska sätt försvinna.

Ekots reporter har tillsammans med Dror Feiler klättrat upp i styrhytten på skeppet Estelle. Dror Feiler rör sig vant ombord, han har varit med på de två tidigare resorna.

År 2010 dog nio personer när konvojen Frihetsflottan, som Ship to Gaza var en del av, bordades av israelisk militär. Förra året stoppades Frihetsflottan II, bland annat av Grekland.

Tidigt i morgon går färden vidare mot Oslo och den här gången kommer de stanna till i flera hamnar på vägen.

– För att försöka få kontakt med de lokala solidaritetsrörelserna med Gaza och Palestina men också ta kontakt med politiker och med hamnmyndigheter för att försöka få dem att försäkra oss om att vi kommer att ha möjligheter att lämna hamn, säger Dror Feiler.

– Det faktum att Gaza och blockaden av Gaza kommer att vara i fokus i två till tre månader i många länder på olika sätt är en mycket viktig del av vår kampanj.

Hur ser du på riskerna för att ni ska bli anfallna igen?

– Vi försöker att inte spekulera i vad som kommer att hända. Vi försöker att ta det dag för dag och se till att vi har bra passagerare som vet vad de har gett sig in på och att se till att det blir bra stämning ombord.