1 av 2
Ringhals kärnkraftverk. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2
Jan Björklund. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

"Första steget mot att byta ut gamla reaktorer"

Statliga Vattenfall lämnade idag in en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att få ersätta en eller två av de gamla svenska kärnkraftsreaktorerna med nya.

Regeringen kom ju för drygt tre år sedan överens om att tillåta att Sveriges tio reaktorer får ersättas med nya.

– Det vi har gjort är att lämna in en ansökan för att få specificerat rambetingelserna för ny kärnkraft i Sverige, säger Öystein Löseth, Vd på Vattenfall.

Men han är noga med att understryka att ansökan bara är en fortsättning på företagets undersökning av möjlighet till ny kärnkraft men att det inte ännu finns någon investeringsplan. Den kan dröja upp till tio år.

– Om man värderar processen så kommer det att ta åtta till tio år innan man kan ta ett investeringsbeslut och så tar det en fem sex år att bygga. Så vi pratar om över femton år före man eventuellt har ny kärnkraft, säger Öystein Löseth, Vd på Vattenfall.

Oavsett hur många år det tar så menar Folkpartiledaren Jan Björklund att Vattenfalls ansökan är första steget mot att gamla svenska reaktorer i framtiden successivt kommer att bytas ut mot nya, enligt den energiöverenskommelse som regeringen slöt i februari 2009.

– Ja, det är det även om nya reaktorer kommer att kunna producera så mycket mer el än de gamla gör, så det är inte säkert att alla tio kommer att ersättas. Men detta är första steget, säger Jan Björklund (FP).

Men Centerpartiet gör en annan tolkning. Folkpartiet och Centerpartiet har helt olika syn på om regeringens energiuppgörelse leder till ny kärnkraft i Sverige.

Miljöminsiter Lena Ek är ansvarig minister för Strålsäkerhetsmyndigheten som Vattenfall idag lämnade in ansökan till. Hon tonar ner betydelsen av Vattenfalls ansökan idag.

– Jag ser det som en sondering från Vattenfalls sida. Jag tror att man ska vara försiktig med att dra förhastade av det med hänsyn till säkerhetsaspekter, miljöaspekter, kostnader och internationella erfarenheter.

Så du ser inte Vattenfalls ansökan som ett kvitto på att det blir några nya kärnkraftsreaktorer i Sverige om tio till femton år?

– Nej, det är väldigt långt därifrån.

Socialdemokraterna näringspolitiske talesperson Jennie Nilsson säger att Vattenfalls ansökan inte påverkar partilinjen om att kärnkraften successivt ska fasas ut - men hon kan inte ge något tydligt besked om en socialdemokratisk regering skulle säga nej till Vattenfalls ansökan.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt är tydligare.

– Ja, jag tycker att det är helt fel. Det skulle vara en fullständig felinvestering att bygga ny kärnkraft när vi har en sådan positiv utveckling med förnybar energi, framförallt vindkraften. Och Vattenfall har gjort sig kända för en rad andra felinvesteringar inte minst i Centraleuropa i kolkraft och dåliga miljöbeslut och det skulle ju vara förödande om man gjorde ett till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista