Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Tusentals lärare kommer att saknas

2:01 min

Det behövs över 100 000 nya lärare i Sverige de kommande åren. Men i stället lämnar många yrket på grund av tuffa arbetsförhållanden och låga löner, vilket kan leda till stor brist på kompetenta lärare.

– Vi står inför en nationell lärarkris, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Behovet av nya lärare är stort de kommande åren då många kommer att gå i pension. Men samtidigt behöver det totala antalet öka eftersom barnen blir fler.

Enligt beräkningar från Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer det mellan 2010 och 2019 att behövas 109 000 nya lärare. Det handlar främst om förskollärare, men också många på gymnasiet i ämnen som matematik och teknik.

På lärarförbunden tro man att det kommer att bli svårt att rekrytera så många lärare som behövs.

– Jag ser stora svårigheter inom vissa kategorier, till exempel att rekrytera lärare för naturvetenskapliga och tekniska ämnen för gymnasiet. De kommer att få problem med att fylla lärartjänster med rätt utbildat folk, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, går ännu längre och pratar om kris.

– Det kommer att saknas 43 000 lärare inom åtta år. Vi står med andra ord inför en nationell lärarkris, säger Eva-Lis Sirén.

Det är framför allt en lönefråga och på förbunden pekar man på stora skillnader mellan lärarnas löner och andra yrken med liknande krav på utbildning.

– En civilingenjör har en rekommenderad ingångslön efter 5,5 års studier på 29 600 kronor i månaden. Medan en gymnasielärare i matematik, fysik eller liknade, pensioneras ungefär eller i bästa fall på den nivån, säger Metta Fjelkner.

På SKL ser man mer individuella löner bland lärarna som en lösning.

– Bra lärare ska ha bra betalat. En lärare ska kunna tjäna mellan 20 000 och 40 000 kronor, men så är det inte i dag, säger Agneta Jöhnk, arbetspolitisk chef på SKL.

Men på förbunden tycker man inte mer individuell lönesättning räcker. Snarare måste hela lönenivån upp och det rejält.

– Vi måste hitta lärare som tjänar över 50 000 kronor i månaden. Vi måste få löner som rekryterar till läraryrket och som gör att lärare stannar kvar, säger Eva-Lis Sirén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista