Haytham al-Maleh, oppositionell jurist i Syrien. Foto: Bassem Tellawi/Scanpix.

Syrisk jurist beredd bilda skuggregering

1:36 min

Den syriska juristen Haytham al-Maleh säger sig vara beredd att bilda en syrisk skuggregering med bas i Kairo. Enligt al-Maleh har han utsetts av en koalition av oberoende syrier utan politisk anknytning att leda en syrisk övergångsregering men det syriska nationella rådet erkänner inte al-Maleh som ledare.

Efter ett möte i Kairo i dag med en ny oppositionell grupp som kallar sig för Syriens förtroenderåd, däribland flera avhoppare från Syriens nationella råd SNC och flera andra grupper, bestämdes det att 82-årige Haitham al-Maleh som också hoppade av från SNC redan i mars skulle få uppdraget att bilda en syrisk övergångsregering.

Men till Ekot säger ledaren för Syriens nationella råd SNC Abdel Baset Saida att förslaget på Haitham al-Maleh som ledare för en syrisk övergångsregering inte är aktuellt, utan det så kallade nya rådet har på egen hand bestämt detta utan att informera SNC.

Därför kommer SNC inte att ställa sig bakom förslaget, enligt Abdel Baset Saida.

Att ett nytt råd tar ansvaret för att samordna de syriska oppositionella krafterna tyder på ytterligare splittringar inom den syriska oppositionen.

Abdel Baset Sadia säger att SNC kommer att fortsätta samarbetet mellan olika grupper inom oppositionen och även med den syriska fria armén, men det finns inga planer på ett direkt samarbete med Haitham al-Maleh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista