Filippinier protesterade den 18 maj mot Kinas närvaro runt ögruppen Panatagreven. Foto: Pat Roque/Scanpix.

Konflikten om oljan i Sydkinesiska sjön eskalerar

1:35 min

Spänningarna mellan länderna kring Sydkinesiska sjön hårdnar efter att Filippinerna erbjudit företag kontrakt för gas- och oljeutvinning i de omtvistade vattnen.

Filippinerna erbjuder tre prospekteringskontrakt för gas och olja, varav två ligger i omtvistade områden i Sydkinesiska sjön. Det är kontroversiellt eftersom också Kina också gör anspråk på områdena. 

Flera internationella oljebolag har dragit sig ur förhandlingarna på grund av tvisten med Kina. Av de 38 företag som var kvalificerade att lämna offerter för kontrakten återstod till slut bara sex bolag i den slutgiltiga budgivningen.

I Peking hölls en presskonferens med anledning av de filippinska kontrakten.

Geng Yangsheng, det kinesiska försvarsministeriets talesperson, påpekade att den kinesiska flottan patrullerar vattnen för att bevaka Kinas suveränitet, men att Kina inte hade för avsikt att gå till angrepp mot något annat land.

Konflikten om rättigheterna till vattenområdena och dess oljereserver har trappats upp den senaste tiden. Det rör framförallt Kina, Filippinerna och Vietnam. 

De  territoriella kraven överlappar varandra överallt. Störst anspråk gör Kina, som hävdar att i stort sett hela havsområdet är kinesiskt.

Tidigare i år uppstod en diplomatisk kris mellan Kina och Filippinerna då filipinska örlogsfartyg försökte gripa åtta kinesiska fiskebåtar utanför ögruppen Panatagreven, men stoppades av kinesiska spaningsfartyg.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista