Charlotte Brogren. Foto: Anette Andersson/Vinnova

Ännu en myndighet lägger skattepengar på lyx

Efter avslöjandet om att Tillväxtverket lagt skattebetalarnas pengar på personalfester och nöjen kommer det fram att även den statliga myndigheten Vinnova lagt skattepengar på vinprovning och lyxmiddagar.

Förra året spenderade Vinnova med 200 anställda 450 000 kronor på intern representation och 2,8 miljoner på interna konferenser, bland annat chokladprovningar och middag på Grand Hotel i Stockholm, skriver Dagens nyheter.

Vinnova är en statligt myndighet under Näringsdepartementet med 200 anställda med kontor i Stockholm och Bryssel. Uppgiften är att främja hållbar tillväxt och att förbättra förutsättningar för innovationer.

Enligt Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogen handlar det om en handfull aktiviteter som hon inte anser vara rimliga:

– Det är inte rimligt att man har chokladprovning, det är inte rimligt att man hyr in en sommelier, det är inte rimligt att man betalar flera tusentals kronor för aktiviteter och det är inte rimligt att man går ut över den policy vi har att bjuda på vin och mat. 

Näringsminister Annie Lööfs statssekreterare Marita Ljung har redan kallat Tillväxtverkets generaldirektör till möte på departementet i början av nästa vecka, efter Dagens Nyheter avslöjade att Tillväxtverket ägnat sig åt vidlyftig intern representation, där utgifter många gånger överskridit myndighetens egna policy, bland exemplen finns ribbåtsturer, vinprovningar, spa och fria liftkort.

Nu försöker hon få till stånd ett stormöte för dom ansvariga på samtliga åtta myndigheter som ligger under näringsminister Annie Lööf, någon gång senare i nästa vecka.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista