1 av 3
Klicka för grafik över Södertäljenätverket. Grafik: Martin Thelander/Sveriges Radio.
2 av 3
Polisens avspärrning utanför spelklubben Oasen i Ronna, Södertälje, där två bröder till ledaren för X-team Södertälje, mördades. Foto: Simon Paulin/ Scanpix
3 av 3
Tomas Kaya. Foto: Baris Kayhan/Sveriges Radio.

Livstids fängelse för gängledare i Södertälje

1:52 min

Det så kallade Södertäljenätverket låg bakom tre mord i staden 2009 och 2010. Morden beordrades av gängets 31-årige ledare, som på onsdagseftermiddagen dömdes till livstids fängelse. Totalt ansåg Södertälje tingsrätt att 18 av de 20 åtalade i målet är skyldiga till en mängd olika brott.

Södertälje tingsrätt kom i dag med domarna i det uppmärksammade Södertäljemålet - det som har kallats Sveriges näst största polisutredning efter Palme-mordet.

Den 31-årige ledaren för Södertäljenätverket dömdes på nio åtalspunkter, bland annat för anstiftan till mord, människorov, olaga hot och olaga tvång. Han får livstids fängelse.

Också mannens kusin och högra hand fälldes, bland annat för ett mord och medhjälp till dubbelmord. Han får 12 års fängelse.

Sammanlagt 20 personer har stått åtalade i målet. I centrum står tre mord som har haft som syfte att slå mot Södertäljenätverkets rivaler i X-team, en supportergrupp till Bandidos.

Sexton av de åtalade dömdes till långa fängelsestraff, alltifrån fängelse på livstid till fängelse på ett år och sex månader. Två unga åtalade dömdes till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader, respektive två år, eftersom de var under 18 när brotten begicks. 

Två åtalade frikändes.

Fredrik Ungerfält, advokat för den utpekade ledaren för Södertäljenätverket, säger till Ekot att domen kommer att överklagas.

– Det är helt självklart att försvaret inte alls delar den bevisvärdering som tingsrätten måste ha gjort, detta innebär att det här målet måste prövas i hovrätten, säger han.

Rättegången har pågått i ett halvår och polisutredningen i flera år. Målet är en del i en satsning från polisens sida, riktad mot grov organiserad brottslighet. Tingsrätten anser det bevisat att det finns ett kriminellt nätverk i staden.

Nätverket är hierarkiskt uppbyggt, och 31-åringen beskrivs som en tydlig ledare som "ger order, bestämmer och är väl underrättad om allt som förekommer i nätverket". Rätten beskriver i domen även samtal mellan ledaren och hans kusin, där ledaren uttryckligen talar om att en av de mördade männen ska "sopas bort". Det har dessutom talats öppet om en "dödslista".

Tomas Kaya, som har bott i Hovsjö i Södertälje i 22 år, är positiv till dagens domar. Han tror att de kan vara en viktig del i att få personer på väg in i gängkriminalitet att tänka om.

– Jag tror att ungdomar vaknar upp. När de ser vad som händer med dem som håller på med sådana här saker så tänker de på något sätt att ”oj, men den vägen vill jag inte gå".

Sina inkomster har Södertäljenätverket främst fått från illegal spelverksamhet och utpressning. Kamp om kontrollen över den marknaden är också en del av motivet för brotten som har begåtts, enligt tingsrätten.

Ekot/TT

Södertäljemålet

  • Den 23 december 2009 sköts en man med anknytning till X-team Södertälje till döds på spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna.
  • Den 1 juli 2010 mördades två bröder till X-teams ledare på samma plats. En av dem spelade i fotbollsklubben Assyriska.
  • Majoriteten av de 20 åtalade är misstänkta för att ha varit delaktiga i morden. Åtalet innefattar även människorov, vapenbrott och flera fall av grov utpressning.
  • Straffskalan för mord är tio år till livstid, för människorov fyra år till livstid och för grov utpressning ett till sex år.
  • Rättegången inleddes i november och avslutades i maj.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista