Två män mördades 2010 på en illegal spelklubb i Södertälje. Foto: Roger Vikström/ Scanpix

Bakgrund: Tre mord i kamp om kriminell marknad

Tre mord och ett mordförsök står i centrum för polisutredningen mot Södertäljenätverket. Enligt polisen handlar konflikten om en kamp om den kriminella marknaden i staden.

I december 2009 sköts en man med anknytning till X-team, en supportergrupp till Bandidos, ihjäl på spelklubben Oasen i Södertälje.

En förmodad vedergällning kom tre månader senare, då medlemmar i Södertäljenätverket blev beskjutna. De överlevde, men en skadades allvarligt.

I juli 2010 sköts sedan två bröder till X-teams ledare till döds på Oasen. Den ena brodern var fotbollsspelare i Assyriska. 

Utöver morden omfattar åtalet mot de 20 männen vapenbrott, människorov och flera fall av grov utpressning. 

Den 31-åriga påstådda ledaren - själv förnekar han att han ingår i ett nätverk - misstänks ha beställt de tre morden. Hans högra hand, en 20-årig man, ska ha hållit i vapnet vid det första mordet. De två personer som höll i vapnen när bröderna dödades har inte identifierats. Majoriteten av de 20 åtalade är misstänkta för delaktighet i morden. 

Enligt åklagarna har nätverket god tillgång på vapen. Flera av männen är släkt med varandra. Många har, enligt deklarationsuppgifter, låga eller obefintliga inkomster.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista