Burträsk kyrka Foto: Linda Carlsson

Spionpräst lurade tyska studenter på flykthjälp

0:59 min

En pensionerad kyrkoherde i Västerbotten avsade sig i dag prästämbetet. Detta sedan Luleå stift har bevisat att mannen under 60-, 70- och 80-talen har arbetat som angivare åt den östtyska säkerhetspolisen. En av dem som drabbades är Gesine Overkamp i München.

– Att sitta isolerad, i stasifängelset, var väldigt tufft i början. Det var det värsta, säger Gesine Overkamp.

Hon var en av sex studenter som 1968 i östtyska Jena lurades av Aleksander Radler att med hans hjälp försöka fly till Västtyskland. Men han förrådde dem och studenterna dömdes till flera år i fängelse och straffarbete.

Radler verkade som hemlig agent för den östtyska säkerhetspolisen Stasi från 1965 ända till DDR:s sammanbrott ett kvarts sekel senare. Det visar en sammanställning ur tyska arkiv som Luleå stift låtit göra.

Parallellt med uppgiftslämnandet inledde Radler en karriär i Sverige, och blev senare bland annat kyrkoherde, gästprofessor vid Umeå universitet och förtroendevald politiker för Kristdemokraterna. I hemorten Burträsk är han en känd gestalt.

– Det känns lite konstigt att prästen som har döpt en har varit Stasiagent, säger fotbollsspelerskan Josefine Hedström till SR Västerbotten.

Blir du förvånad?

– Ja det blir jag, för han är ju verkligen jättetrevlig att prata med.

I höstas kom de första offentliga misstankarna mot Radler, men den pensionerade kyrkoherden förnekade att han skulle ha varit agent.

Först under senvåren kunde tidningen Expressen ta fram nya uppgifter och i förra veckan hoppade Radler efter påtryckningar av sina politiska uppdrag. I en skriftlig intervju i tidningen Dagen i dag avsäger han sig också det annars livslånga ämbetet som präst och uttrycker ånger.

Han är inte misstänkt för något brott.

I München är Radlers offer Gesine Overkamp lättad att den forne Stasiagenten avslöjats men upplever det särskilt allvarligt att hennes angivare blev präst men inte gjorde upp med sitt förflutna.

– För mig är det helt obegripligt hur man som präst kan leva så, att man i 30-40 år ljuger. Det är något jag överhuvudtaget inte kan förstå och det gör hela situationen särskilt svår.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Andreas Hedfors

Ekot i samarbete med P1-morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista