Hård kritik mot Indiens regering efter elavbrott

2:11 min

Kritiken mot regeringen i Indien är kraftig efter att landet i går drabbades av det största elavbrottet någonsin. Detta var det andra stora elavbrottet på två dygn och över 600 miljoner människor blev av med sin ström, vilket också gör strömavbrottet till ett av världens största.

En av Indiens största ekonomitidningar täcker sin första sida med texten "Supernationen Indien ...vila i frid".

Nyhetsreportern radar upp de 20 delstater i landet som i går vid lunchtid blev strömlösa då tre av landets stora elnät slogs ut. Över 620 miljoner människor berördes, däribland storstäderna New Delhi och Kolkata.

Fortfarande har ingen kunnat ge ett besked om vad det är som slagit ut strömmen vid två tillfällen de senaste dygnen och regeringen har tillsatt en undersökning.

Många inom den indiska industrin säger att det var väntat. Indien är en av Asiens snabbast växande ekonomier och en växande ekonomi kräver ett växande energitillskott. Här haltar det betänkligt i Indien.

Ingen vet i dag hur man ska kunna möta energibehovet då de hundratals miljoner indier på landsbygden som i dag lever helt utan elektricitet kommer att kräva det.

Hälften av landets energi kommer från kolkraftverk. Nästan all kolutvinning sker i statligt kontrollerade företag som många anses vara mycket ineffektiva.

En nyligen publicerad undersökning, gjord av ett finansinstitut, visade att nästan alla landets kolkraftverk hade brist på kol och därför inte går för full kapacitet. Dessutom är själva elnätet mycket gammalt och ineffektivt. Många kopplar in sig på ledningarna själva och ingen har egentlig kontroll över hur mycket som läcker ut på vägen.

Indien har sex kärnkraftverk, som i dag står för knappt 3 procent av landets energi. Det finns planer för en utbyggnad av kärnkraften, 2050 ska 25 procent av energin komma därifrån. Men det finns också en kraftig proteströrelse mot mer kärnkraft i Indien. 

Dessutom är det få som har någon större tilltro till de energiplaner som regeringen gör. De tre senaste planerna har missat målet med över 50 procent.