Kina kritiserar utökade sanktioner mot Iran

1:42 min

Kina riktar hård kritik mot USA efter ekonomiska sanktioner mot Iran. USA utökade igår sanktioner mot Iran. Sanktionerna omfattar den kinesiska banken Kunlun, som anklagas för att överföra pengar till Iran. Kina uppmanar nu USA att häva beslutet.

USA:s utökade sanktioner mot Iran ska ytterligare försvåra landets möjligheter att exportera olja.

Sanktionerna har väckt kraftiga rektioner i Kina eftersom de omfattar den kinesiska banken Kunlun.

Obama-administrationen menar att den kinesiska banken hjälper Iran att kringgå sanktioner mot oljeexport, och att Kunlun-banken överför miljontals dollar till Iranska banker som, enligt USA, finansierar Irans kärnvapenprogram.

Den uppgiften tillbakavisas av Kinas utrikesdepartement.

"Kina har avtal med Iran inom energi och handelsutbyte, men det finns inga kopplingar till Irans program för utvinning av uranium. Amerikanska sanktioner mot finansinstitutioner i Kina är en överträdelse och skadar relationerna mellan Peking och Washington", skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett kortfattat utlåtande.

Dispyten mellan Kina och USA kommer bara en månad efter ett infekterat bråk i FN där Kina och Ryssland blockerade sanktioner mot Syrien. Kina fick då skarp kritik av Obama-administrationen.

USA:s nya sanktioner emot Iran omfattar också handel med petroleumprodukter och den irakiska banken Elaf Islamic Bank.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista