Ashley Heppenstall, företagets vd. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Lundin Petroleum påverkas inte av anklagelserna

1:03 min

Det omdiskuterade svenska oljebolaget Lundin Petroleum gör en miljardvinst och fortsätter att öka produktionen. Frågan om brott mot mänskliga rättigheter i Afrika och efterföljande bråk på bolagsstämman har inte påverkat företaget, enligt företagets vd.

– Den operationella verksamheten påverkas inte men det är klart, vi hoppas att den här processen är över så snart som möjligt, säger företagets vd Ashley Heppenstall.

Lundin Petroleum har anklagats för brott mot mänskliga rättigheter i Sudan och Etiopien och bolagets ledning har fått mycket kritik för att man har tystat kritiska ägare på den senaste bolagsstämman i maj där man också röstade emot en oberoende granskning av företaget.

Bolagets ledning har varit fåordig sedan dess, men i samband med delårsrapporten i dag säger vd Ashley Heppenstall:

– Vi tillbakavisar anklagelserna. Och orsaken till att vi inte vill se en oberoende granskning är att det redan pågår en laglig process och vi är nöjda med att majoriteten av ägaren röstade emot det.

Lundin Petroleum fortsätter annars att öka produktionen av olja, bland annat efter överraskande bra verksamhet i Norge. Under det andra kvartalet låg produktionen på 35 500 fat oljeekvivalenter per dag. Man hyser stora förhoppningar för nya fält i Norge och målet att fördubbla produktion till 2015 står fast.

Vinsten före skatt, som låg på dryga 1,5 miljarder kronor, för det andra kvartalet var högre än väntat men ändå något lägre jämfört med samma period ifjol. Det berodde enligt Heppenstall på engångseffekter i förra årets andra kvartal.

Andreas Liljeheden

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista