Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

Mitt Romney hemma efter kontroversiell resa

1:55 min

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney möts i USA av en del kritik efter sin resa till Europa och Israel. Han har rört upp känslor i bland annat Mellanöstern genom kontroversiella uttalanden. Men det kan samtidigt ha stärkt hans positionen i viktiga väljargrupper i USA inför presidentvalet i höst.

– Det är en djupt rörande upplevelse, att vara i Jerusalem, Israels huvudstad, sa Mitt Romney när han besökte Jerusalem.

Romneys kampanjstab hade förberett platsen för det här kontroversiella uttalandet minutiöst. I en talarstol, framför bidragsgivare till hans presidentvalskampanj, omgiven av amerikanska och israeliska flaggor och med Jerusalems Gamla stad som fond.

Han sa också att han som president skulle överväga att flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv, där de flesta länders ambassader ligger, till Jerusalem, vars östa delar FN:s säkerhetsråd och generalförsamling refererar till som ockuperat av Israel sedan 1967.

Han sa även att olika "kulturer" förklarar de ekonomiska skillnaderna mellan israeler och palestinier.

Men medan han där med får skarp kritik från palestinier och många andra grupper, så var Mitt Romneys mål sannolikt att nå helt andra grupper: att försöka vinna över judiska väljare i USA. Särskilt i delstater som  Florida, Ohio, Pennsylvania där det står och väger inför valet. Att försöka vara  Israels bästa vän tilltalar också högerkristna i USA.

Även vid sina besök i Polen, där han försökte framstå som tuffare mot Ryssland än Obama, och i London där han uttalade sig kritiskt om säkerheten inför OS, skapade han kontroverser.

Flera amerikanska bedömare kritiserar Romney för att försöka distansera sig till Obama inom utrikespolitiken, men utan att vara konkret om hur han ska nå de målen.

Mitt Romney själv anser i stället att kritikerna försöker missförstå honom med målet att flytta fokus från den viktigaste frågan inför presidentvalet; nämligen den svaga ekonomiska utvecklingen under Obamas presidentperiod.

– De försöker lägga fram vad som helst för att man ska se bort från det faktum att de senaste fyra åren har varit en tuff tid för vårt land, sa Mitt Romney.

Per Enander, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista