Demonstration till stöd för Rohingyas i Jakarta i Indonesien. Foto: Tatan Syuflana

Burma kritiseras av människorättsorganisation

1:49 min

Burmesiska säkerhetsstyrkor öppnade eld mot den statslösa Rohingyasminoriteten och ingrep inte när folkgrupper attackerade varandra, säger människorättsgruppen Human Rights Watch i en ny rapport.

Det var i juni som konflikten mellan de statslösa Rohingyas och majortetsbefolkningen Rakhiner blossade upp. Omkring 80 människor dödades och närmare 100 000 tvingades på flykt.

Att våldet skulle ha varit sanktionerat av regeringen har avfärdats av bland annat Burmas utrikesminister.

– Vi tillbakavisar alla anklagelser om att myndigheterna skulle ha sanktionerat våld, sa utrikesministern vid ett tidigare tillfälle när det riktades kritik mot militärens insats i Rakhinestaten.

Nu har människorättsorganisationen Human Rights Watch intervjuat 57 personer från båda folkgrupperna och funnit att myndigheterna inte ingrep under oroligheterna och att de sedan inledde en våldskampanj och razzior mot Rohingyas.

Provinshuvudstaden Sittwe som innan oroligheterna befolkades av ungefär lika många muslimska Rohingyas och buddistiska Rakhiner, är nu enligt Human Rights Watch nästan helt tömd på den muslimska gruppen.

Många har flytt till grannlandet Bangladesh eller finns i överbefolkade flyktingläger med mycket lite hjälp utifrån.

Just nu befinner sig FN:s specielle rapportör i Burma. Hans huvuduppgift under besöket är att undersöka situationen i Rakhinestaten.

Rohingyas är helt statslösa sedan en Burmesisk lag från 1982. Det beräknas finnas runt 800 000 Rohingyas i Burma.

Människorättsorganisationen menar att omvärlden nu blundar för vad som händer med de etniska minoriteterna i Burma i någons slags förblindad romantik inför den nya regeringen och deras reformer. Hade detta hänt tidigare hade omvärlden reagerat på ett helt annat sätt, slår rapporten fast.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista