1 av 2
De kinesiska världsettorna i badminton tittar på när bollen slår i nätet. Foto: Saurabh Das/Scanpix.
2 av 2

Badmintonspelare stängs av efter OS-skandal

1:34 min

Den hittills mest pinsamma skandalen i London-OS har inträffat. Hela åtta badmintonspelare har stängts av och skickas nu hem efter att medvetet ha fuskat i matcher.

Det var i går kväll som publiken drevs till vansinne av damdubbelmatchen mellan ett kinesiskt och ett sydkoreanskt par.

Publiken som fått betala dyrt för de svåråtkomliga OS-biljetterna fick se spelarna missa bollen, slå ut, slå i nät och vifta runt med racketarna som totala nybörjare. Trots att spelarna är den totala motsatsen.

Det kinesiska paret är världsettor och bägge lagen hade redan kvalificerat sig för att gå vidare, men de ville helt enkelt få bästa möjliga lottning för fortsättningen och en förlust skulle då passa bäst.

Trots att domaren varnade och hotade med avstängning, så fortsatte spelarna att slå i nät och fumla  och publiken fortsatte busvissla och ropa.

Den sydkoreanske tränaren erkände efter matchen att de medvetet försökt fuska, men skyllde på att det var kinesiskorna som började.

Efter en snabb utredningen och förhör i dag diskas nu spelarna och skickas hem. Samma öde drabbar ytterligare ett sydkoreansk och även ett indonesiskt par.

Allt handlade alltså om att få sämsta möjliga motstånd för att öka chanserna till fler segrar, något man brukar kalla för läggmatch.

Samma sak såg man i damfotbollen. Svenskorna mötte Kanada och efter en 2-0 ledning slutade matchen 2-2, men eftersom ett reservbetonat Japan samtidigt spelade oväntat oavgjort så får Sverige ändå det svårare motståndet i kvartsfinalen.

Det viktigaste är inte att vinna utan att kämpa väl, heter det. Men för att vinna måste man kämpa slugt.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista