1 av 4
Sompong Sakaew. Foto: Thella Johnson
2 av 4
I den thailändska staden Mahachai, även kallad "Lilla Burma", arbetar hundratusentals burmeser illegalt i fiskfabriker. Foto: Extra Piyar.
3 av 4
Staden Mahachai är navet i Thailands exportindustri av fisk- och skaljdur. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio
4 av 4
Aung San Suu Kyi under sitt besök i Mahachai i Thailand. Foto: Sakchai Lalit/Scanpix.

Svåra omständigheter för burmeser i exil

1:17 min

Trots att Burma öppnar sig mot omvärlden och landets regering lovat att ta större ansvar för de miljontals burmeser som flytt landet så är livet fortfarande svårt för många exilburmeser runtom i Asien.

Ekot har besökt Mahachai i Thailand, staden som kallas för Lilla Burma och där flera hundra tusen människor lever och arbetar utan varken kontrakt eller id-handlingar.

Det luktar hav och fisk och överallt vajar burmesiska flaggor. Alla skyltar är skrivna på både burmesiska och thai.

Staden Mahachai är navet i Thailands exportindustri av fisk- och skaljdur. Produkterna konsumeras runtom i Asien och Australien och även i Europa och USA. De som tillbringar dagarna här med att rensa, packa, konservera och frysa är alla burmeser, som har sökt sig till Thailand för ett bättre liv. Här bor och arbetar nästan en halv miljon migranter från olika delar av Burma. Och uppemot hälften av dem saknar både pass och arbetstillstånd.

– Varje månad måste jag ge polisen 3 500 bath, säger Ju.

Summan motsvarar närmare 800 kronor.

– Och ibland kommer en ny polisman nästa dag och kräver lika mycket till, fortsätter hon.

Ju lämnade Burma för åtta år sedan och i dag försörjer hon sig och sin familj med ett litet skrädderi inne i Mahachai. Ju säger att hon sammanlagt har utgifter på motsvarande 2 500 kronor varje månad, inklusive de mutor hon måste betala för att inte deporteras. Men den summan lyckas hon inte alltid tjäna ihop till och då riskerar hon att gripas av polisen.

På Labor Rights Promotion Network, ett stödcenter för migrantarbetare i Mahachai, arbetar Sompong Sakaew.

– Thailands regering vill skicka ut de som är här och jobbar illegalt, men de är ofta den enda arbetskraft som fabrikerna får tag i, säger Sompong.

Burmas och Thailands regeringar har under våren och sommaren kommit överens om ökat ekonomiskt samarbete. Båda har också lovat att situationen för de burmesiska migrantarbetarna i Thailand ska ses över.

I maj i år gjorde Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi ett bejublat besök hos sina landsmän i Mahachai. Då ställde hon krav på större social trygghet och mänskliga rättigheter för dem.

– Men situationen är densamma även efter det, säger Sompong Sakaew på stödcentret Labor Rights Promotion Network.

– Aung San Suu Kyi är en väldigt känd person, så när hon kommer väcker det uppmärksamhet. Men efter att hon åkte igen blev det tyst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista