Egypten: Qandils regering klar

Premiärminister Hisham Qandil har utsett Egyptens nya regering. Enligt militära källor går försvarsministerposten till Hussein Tantawi, fältmarskalk och ÖB, som var försvarsminister redan när Hosni Mubarak var president och därtill i praktiken har styrt landet sedan Mubaraks fall.

Den nya regeringen avspeglar och tillträder mitt i en maktkamp mellan armén och de demokratiskt valda civila företrädarna. Lägren strider, via domstol, om huruvida det nyvalda, islamistdominerade parlamentet ska få tillträda.

Qandil, som varit bevattningsminister i Kamal al-Ganzuris kabinett under militärrådets styre efter Mubaraks fall, utnämndes till premiärminister av president Muhammad Mursi i förra veckan.

Ministären ska avlägga ämbetsed under torsdagen.

Utrikesminister Muhammad Kamil Amr och finansminister Mumtaz al-Said uppger att de behåller sina poster. Osama Kamal, chef för ett statligt oljebolag, säger att han blir olje- och energiminister, och Osama Saleh, som leder ett statligt investeringsråd, har accepterat att bli investeringsminister.

Med 18 månaders politisk instabilitet i ryggen måste den nya regeringen rivstarta för att ta hand om landets akuta ekonomiska problem. Just budgetfrågor är ett av de områden där armén tills vidare behåller kontrollen, i enlighet med den interimsförfattning som gäller.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista