Även om det just nu handlar om en satsning på musik så skulle filmer, böcker eller datorprogram kunna spridas ut på samma sätt. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix.

BitTorrent lanserar idé för laglig nedladdning

2:19 min

En av världens största tillverkare av nedladdningsprogram, BitTorrent, lanserar nu sin egen lösning för att lagligt sprida musik på internet. Men i dag är deras tjänster framförallt populära bland de som olagligt laddar ned och delar filer på internet.

Hiphopartisten DJ Shadow blir den första musiker att få betalt av företaget BitTorrent som ligger bakom ett par av världens mest använda nedladdningsprogram.

Den nya satsningen låter dig ladda ned hans album gratis och lagligt, men med i paketet kommer också ett program. Installerar man det på datorn så ger programtillverkarna en provision till BitTorrent som de i sin tur delar med artisten.

Christopher Kullenberg är forskare på Göteborgs universitet och nätaktivist.

– För varje sånt här program som installeras rör det sig säkert om väldigt få kronor. Men man tänker sig att man har så stor användarbas att då måste man börja nyttja den och kunna profitera på den helt enkelt.

I dag är företagets teknik kanske mest förknippad med illegal fildelning på sajter som The Pirate Bay. Men tjänster som svenska Spotify har visat att det går att tjäna pengar på musik på nätet på lagligt vis.

Även om det just nu handlar om en satsning på musik så skulle filmer, böcker eller datorprogram kunna spridas ut på samma sätt.

Christopher Kullenberg tror att när ett så pass etablerat företag prövar en sådan här lösning är chansen större att det blir populärt bland folk som i dag fildelar på olagligt vis.

– Här ser då en användare ett utav de här tidiga företagen som använder sig av en ganska öppen modell att distribuera innehåll. Så de har ett visst förtroendekapital inför användarna.

– Det man har emot sig är att det än så länge bara rör sig om enstaka artister, säger han.

Jan Elvelid på stiftelsen.Se undersöker svenskars internetvanor och han tror också att för att ett lagligt alternativ ska kunna konkurrera med piratkopiering gäller det att kunna ha ett lika stort utbud som de olagliga nedladdningssajterna.

– Det måste finnas ett bra utbud. Det som snurrar även på fildelningsnätverken är väldigt mycket topplistematerial så jag tror det måste finnas ett bra innehåll. Och sen måste det vara relativt enkelt och smidigt att använda, säger Jan Elvelid.

Reporter: Simon Campanello

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista