Sverige ser hot med amerikanska humrar

1:44 min

Regeringen vill förbjuda importen och försäljningen av levande amerikansk hummer i Sverige sedan flera amerikanska humrar har hittats i svenska vatten på västkusten. De tros ha rymt från burar som förvarat levande humrar i havet.

Miljöminister Lena Ek menar att västkustens hummerbestånd hotas.

– Det finns smittorisker, den är större och starkare och kan konkurrera ut den nordiska hummern och det finns risk för hybridisering, det vill säga att arterna blandas, säger Lena Ek.

Under de senaste fem åren har amerikansk hummer hittats i svenska vatten åtminstone fem gånger och i norska vatten har den påträffats betydligt oftare. De som hittats tros vara rymlingar som olagligt förvarats i burar i havet och har i flera fall haft märken eller kloband.

Svårigheter att skilja arterna åt gör att mörkertalen kan vara stora. Årligen importeras drygt 250 ton levande hummer från Kanada och USA, men miljöministern öppnar för ett undantag för importörer som har ett slutet system för kokning av hummer.

– Om man har ett välfungerande system som garanterar att hummern inte kommer ut levande i svenskt vatten så förutsätter jag att vi kan göra undantag, men det slarvas oerhört mycket och det finns risk för att den amerikanska slår ut den svenska hummern, säger hon.

Nu kommer Sverige att anmäla ett importstopp till EU-kommissionen samt till världshandelsorgansiationen WTO:s sekretariat. Förhoppningen är att förbudet införs nästa sommar och att Norge och EU-länder i Sveriges närhet följer Sveriges exempel.

– Jag bedömer det som att det är bråttom och kommer att göra allt jag kan för att skynda på processen, säger Lena Ek.