Förundersökningen i helikopterrånet öppnas igen

1:09 min

Förundersökningen i det så kallade helikopterrånet kommer att öppnas igen. Det har vice riksåklagare beslutat. Nya förhör ska efter sommaren hållas med sex personer. Försvaret hävdar nämligen att mannen som dömts för att ha flugit helikoptern ska ha haft alibi under det grova rånet.

Åklagarna har hela tiden hävdat att helikoptern flögs av en man i 40-årsåldern, en dokumenterat skicklig pilot, som bland annat kört helikopter i tjänsten.

Hovrätten har i domen mot piloten utgått från att helikoptern efter rånet landade klockan 06.15.

I höstas lät hans anhöriga en privatutredare gå igenom fallet. Den utredningen hävdar att helikoptern efter rånet landade nästan en timme senare än domstolarna hittills sagt.

Eftersom piloten filmats av en övervakningskamera på en restaurang klockan 06.50, ska han alltså haft alibi under tiden som helikoptern var i luften, och inte kunnat medverka i rånet, enligt försvaret.

Ragnar von Beetzen är pilotens försvarare.

– De här uppgifterna har funnits i utredningen, men det har varit en väldigt stor utredning. Nu finns uppgifterna där och kommer dom fram så är det ju naturligtvis väldigt positivt. Då får ju en domstol i så fall ett mycket bättre underlag för att kunna bedöma. Den viktiga frågan om han har flygit helikoptern eller inte, säger han.

Vem är det som har plockat fram de uppgifterna, är det du?

– Ja, det är jag i huvudsak som har gjort det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista