Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Flest människor tar livet av sig i Värmland

1:34 min

Antalet personer som tar livet av sig skiljer sig kraftigt över riket, visar statistik som SVT har tagit fram. Värst är situationen i Värmland, som har landets högsta antal självmord per 100 000 invånare.

SVT har tittat på antalet självmord för landets län mellan år 2000 och 2011, och siffrorna visar på stora skillnader. Västerbotten och Stockholm har de lägsta siffrorna, med 9,8 respektive 11,6 självmord per 100 000 invånare, medan det är allra värst i Värmland och Jämtland, med 16,5 respektive 16,1 självmord.

I Värmland har den dystra statistiken lett till åtgärder för att förhindra att fler tar sitt liv. Myndigheter har fått utbildning och ändrade rutiner, och polisen tar numera alltid kontakt med räddningstjänsten när någon larmar om ett självmordsförsök.

Räddningstjänsten kan ofta vara på plats snabbare än polisen, och har fått utbildning i hur man hanterar människor som är självmordsbenägna.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista