Värsta föroreningarna någonsin i Hongkong

Myndigheterna i Hongkong uppmanade i dag invånarna att stanna inomhus. Staden plågas just nu av de värsta luftföroreningarna som någonsin uppmätts.

– Det här är de värsta föroreningarna vi uppmätt sedan 1999, bortsett från under sandstormen för två år sedan, sa en talesman från miljödepartementet.

Hongkongs berömda siluett ligger höljd i ett tjockt dis av giftpartiklar. Himlen är grå, trots klart och soligt väder.

– Människor med hjärt- eller andningsproblem, gamla och barn bör undvika fysisk ansträngning och utomhusaktiviteter, sa en regeringstaleskvinna.

Enligt myndigheterna har föroreningarna förvärrats av tyfonen Saola, som dödade fyra personen när den drog in över Taiwan, ungefär 70 mil öster om Hongkong.

Men enligt miljöaktivister går det inte att fortsätta skylla på faktorer som väder och utsläpp från fabriker i andra delar av Kina, som orsaker till den förorenade luften i staden.

I stället är det avgaserna från omoderna motorer i den täta Hongkongtrafiken som är den största orsaken till problemen, menar aktivisterna.

Efter att forskare visat att så många som 3 000 invånare per år dör på grund av luftföroreningarna har regeringen utlovat satsningar på förbättrad luftkvalitet.

Ekot/AFP