Tortyr och avrättningar från båda sidor i Syrien

2:12 min

I Syrien har över 40 unga män dödats och torterats i en räd av regeringsarmén nära Damaskus. Uppgifterna kommer bara timmar efter att en video publicerats där rebeller skjuter ihjäl flera obeväpnade civila män.

– Båda sidorna måste verkligen avbryta våldsamheterna, sa Rysslands vice utrikesminister i dag.

De nya uppgifterna om en massaker nära Damaskus kommer från oppositionsanhängare. Bilder visar hur män går omkring och filmar kroppar av företrädelsevis unga män som ligger sargade på marken. En del har händerna bakbundna, några har spår av vad som ser ut som tortyr, samtliga är blodiga och skjutna till döds.

Enligt oppositionen tog sig en elitstyrka inom regeringsarmén, ledd av presidentens bror Maher, in i ett mindre samhälle sydväst om Damaskus. Där gick de från hus till hus och samlade ihop alla unga män, som de sedan förde till en skola där de torterades och minst 40 dödades.

Det är oppositionens version.

Enligt regeringsarmén dödades ett antal unga män i samhället, men i skottväxlingar. Män ska ha legat på hustak och skjutit mot soldaterna som kom in i byn. Armén säger också att den har samlat in ett stort antal vapen, granater och till och med minor i samhället.

Uppgifterna kommer inte lång tid efter att rebellstyrkor anklagats för att ha dödat obeväpnade civila regimanhängare. En video som gjordes offentlig i går visar hur flera Assadanhängare i Aleppo blodiga förs ut från en skollokal för att brutalt skjutas ihjäl med en ihållande skottsalva.

Ryssland säger att händelsen bevisar att båda sidorna begår krigsbrott, och uppmanar väst- och arabländerna att försöka se konflikten mer nyanserat och inte bara hårdvinklat till rebellernas fördel.

På marken tycks dock den brokiga gruppen rebeller fortsätta vinna terräng i det största och viktigaste slaget nu, slaget om Aleppo.

Under förmiddagen kom uppgifter om att rebellerna inlett en attack mot regeringsstyrkornas flygbas nära Aleppo. Skulle de lyckas oskadliggöra regimens flyg har de slagit ut ett av de största hoten: helikoptrar och attackflyg.

Samtidigt har arabländerna föreslagit en symbolisk resolution i FN:s generalförsamling, där president Bashar al-Assad ombeds avgå. Omröstningen är planerad till tidig fredagsmorgon, svensk tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.