Kvinnliga jordbrukare i arbete ett par mil sydväst om Damaskus. Foto: Ola al Rifai/Scanpix.

Tre miljoner syrier i behov av livsmedelsbistånd

Närmare tre miljoner människor i Syrien kommer att behöva livsmedelsbistånd de närmaste tolv månaderna, eftersom den våldsamma konflikten hindrar bönder från att ta hand om sina skördar.

Larmet kommer från FN:s livsmedels- och jordbruksorgan (FAO). 1,5 miljoner människor behöver akut hjälp med mat inom de kommande tre till sex månaderna. Jordbruket kommer också att behöva assistans med både grödor och boskap.

Enligt en undersökning som FAO har gjort i samarbete med FN:s livsmedelsorgan WFP och det syriska jordbruksdepartementet har jordbrukssektorn förlorat 12,2 miljarder kronor i år. Vete- och kornskördarna, liksom grönsaks- och olivproduktionen, har påverkats.

WFP saknar 420 miljoner kronor, mer än halva budgeten, till sina livsmedelsprogram i landet. FAO uppskattar att det behöver runt 257,7 miljoner kronor för akuta insatser de kommande sex månaderna.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista