Tidningskrönikan: Om domen mot Södertäljenätverket

2:53 min

Tidningskrönikan handlar i dag om reaktionerna på gårdagens fällande domar mot det så kallade Södertäljenätverket.

Första slaget är vunnet men mycket återstår. För stadens sikte är inställt på 15 år, minst, för att på allvar kunna bryta ned den organiserade brottsligheten i Södertälje, och det lär behövas, skriver centerpartistiska Länstidningen Södertälje i dag på sin ledarsida.

Krönikör: Simon Andrén.

Fram tills dubbelmordet sommaren 2010 var Södertälje i det närmaste ett laglöst land, skriver liberala Göteborgs-Posten i dag. Men avrättningen i Ronna centrum var ett uppvaknande för polisen och gårdagens domar mot det så kallade nätverket var direkt avgörande för Södertäljes framtid.

Staden kan nu dra en lättnadens suck, men polisen bör dra lärdom av den tidigare passiviteten och vad de nya arbetsmetoderna innebär. För den kriminella toppen är ännu inte dömd och interna strukturer i staden - med klansystem, föreningar och församlingar - de uppbär i dag både bidrag och utövar inflytande. Därför måste de granskas.

Att det handlar om etniska grupper eller kyrkliga församlingar har ingen betydelse, skriver Göteborgs-Posten.

Centerpartistiska Länstidningen Södertälje har ett inifrån perspektiv. Tidningens politiske redaktör skriver att de allra största vinnarna, efter gårdagens många fällande domar, är stadens företagare och därigenom människorna: Södertäljeborna.

De har under lång tid utsatts för Södertäljenätverkets hot och utpressningar. Majoriteten av dem tillhör den assyrisk/syrianska gruppen och domen visar att de inte är rättslösa. Det svenska samhället har en rättsapparat som står på deras sida. Det kan låta självklart, men så har sannerligen inte varit fallet, skriver Länstidningen Södertälje.

Första slaget är vunnet men mycket återstår. För stadens sikte är inställt på 15 år, minst, för att på allvar kunna bryta ned den organiserade brottsligheten i Södertälje, och det lär behövas. De nu dömda är gatusoldater. De tillhör inte ledargarnityret och är med andra ord bara toppen på isberget. Nycklarna för att samhället ska segra: tålamod och långsiktighet, skriver Länstidningen Södertälje.

Även moderata Borås Tidning berör domen. Igår, den 1 augusti, var en milstolpe i rättssamhällets kamp mot den organiserade brottsligheten. Tack vare alla modiga vittnen har Södertälje tvättat bort sitt dåliga rykte, skriver moderata Borås Tidning.

Oberoende liberala Dagens Nyheter har satt upp fingret i Södertälje-luften och konstaterar att en försiktig framtidstro nu spirar i staden.

Samtidigt frågar tidningen sig hur det kunde dröja fram till 2010, och ett dubbelmord, innan den stora insatsen kom. Men det som hände därefter gjorde polisen bra, enligt DN.

Nu återstår att se vad man drar för slutsatser i Malmö och Göteborg. Även där finns områden där maktfördelningen mellan gäng och stat är förbluffande oklar. Södertäljenätverket var en lokal företeelse, men läxan det lärt oss är universell. Rättssamhället får aldrig vika ner sig, skriver Dagens Nyheter som är sist ut i tidningskrönikan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista