Spaniens inrikesminister Jorge Fernandez Diaz under en presskonferens i Madrid om de tre gripna männen som misstänks ha förberett terrordåd. Foto: Paul White/Scanpix.

Tre gripna för terrorförberedelser i Spanien

Tillräckligt för att spränga en buss
1:36 min

Spaniens inrikesminister bekräftade i dag att tre personer har gripits misstänkta för att ha planerat ett terrordåd. De gripna männen tros vara medlemmar av terrornätverket al-Qaida.

En av personerna greps i staden La Linea de Concepcion i Andalusien i södra Spanien. Enligt polisuppgifter ska det vara en turkisk medborgare som greps i en lägenhet där polisen även ska ha funnit sprängmedel tillräckligt för att spränga en buss.

De två andra, vars identiteter ännu inte bekräftats, greps 20 mil söder om Madrid på en buss. Bussen ska ha varit på väg mot den franska gränsen i Baskien i norra Spanien.

Männen misstänks ha drillats i träningsläger i Pakistan, och Spaniens inrikesminister sa på en presskonferens i eftermiddags att det finns tydliga indikationer på att de misstänkta männen planerade att genomföra terrordåd i Spanien eller någon annanstans i Europa.

En av de gripna männen ska vara en viktig kugge i al-Qaidas internationella nätverk med särskilda kunskaper i att hantera sprängmedel och tillverka bomber.

Inrikesminister Jorge Fernandez Diaz sa också att gripandena är en del "av en av de största utredningarna mot terroristgruppen al-Qaida som har utförts på internationell nivå". Underrättelsetjänster från andra länder ska ha hjälpt till i utredningen.

För spanjorerna är dagens gripanden en påminnelse om terrorattentaten mot fyra pendeltåg i Madrid 2004 som krävde 191 människoliv och skadade fler än 1800.

De senaste åren har spansk polis gripit flera misstänkta islamistiska extremister. Senast i mars greps en misstänkt al-Qaida-medlem Valencia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".