Allt fler får körkortet indraget

Antalet personer som får sitt körkort indraget av medicinska skäl ökar kraftigt. Under första halvåret i år återkallades 3 821 körkort, över 50 procent fler jämfört med motsvarande period i fjol.

Skärpta krav på att läkare har skyldighet att anmäla olämpliga bilförare är en orsak till ökningen, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

I dag måste en läkare anmäla personer om de bedöms vara "olämpliga" som förare, tidigare gällde benämningen "uppenbart olämplig". Skyldigheten utökades 1 februari 2012.

En läkare kan bland annat anmäla en olämplig bilförare enbart efter att ha läst journalanteckningar.

Marie Wedin, ordförande i Sveriges läkarförbund ser de ökande siffrorna som ett tecken på att systemet fungerar. De ändrade formuleringarna är nog inte huvudskälet, tror hon.

- Men diskussionen och lagändringen har satt fokus på det här. Även hos patienterna kanske det nu känns mer rimligt att läkaren tar upp ämnet, att de förstår att till exempel vissa läkemedel eller en viss typ av synnedsättning kan göra det svårt att köra bil, säger hon till TT.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".