Annan hoppar av uppdrag som Syrienmedlare

1:30 min

FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lämnar uppdraget som FN:s och Arabförbundets medlare i konflikten i Syrien. På en presskonferens i Geneve i dag röjde han sitt missnöje med säkerhetsrådets sätt att hantera Syrienkrisen.

– I ett läge där det syriska folket är i desperat behov av åtgärder, fortsätter säkerhetsrådet att peka finger och skylla på varandra, säger Kofi Annan.

Kofi Annan tillträdde uppdraget som Syrienmedlare i slutet av februari. Sedan dess har konflikten trappats upp och är numera ett inbördeskrig. Parterna har visserligen sagt sig acceptera hans fredsplan men hela tiden brutit mot den.

Annan meddelar nu att han inte kommer att fortsätta uppdraget när hans mandat går ut den sista augusti.

Utan eniga internationella påtryckningar är det omöjligt att fortsätta, anser Kofi Annan.

Utan kraftiga, meningsfulla och enade internationella påtryckningar, där också Syriens grannar är med, ser Kofi Annan det som omöjligt för honom, eller för vem som helst, att få den syriska regeringen och också oppositionen att inleda en politisk process.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon är redan igång med projektet att tillsammans med Arabförbundet hitta en ny Syrienmedlare.

– Världen är full av galna människor som jag. Så bli inte förvånade om dom finner någon som kan göra ett bättre jobb än jag, kommenterade Kofi Annan deras försök.

Att han inte fortsätter har ikväll beklagats av bland andra Ryssland och den syriska Assadregimen.

Christer Fridén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista