Boende i ett översvämmat lägenhetshus väntar på räddning på sin balkong. Foto: Kim Kwang Hyon / Scanpix.

Nordkorea vädjar: Hjälp oss med mat

"Behoven är mycket stora"
2:38 min

Nordkorea ber om omedelbar hjälp med mat efter de förödande översvämningarna förra månaden, meddelar FN. Även hjälp med rent vatten behövs eftersom brunnar förorenats.

Minst 119 människor har dött och tiotusentals har tvingats fly sina hem efter de kraftiga regnen.

– Skadorna och behoven är mycket stora efter det stora skyfall som har slagit mot landet, det är provinser som är landets spannmålsmagasin, säger Paek Sung Chol, ambassadråd på den Nordkoreanska ambassaden i Stockholm.

Värst drabbad är staden Anju, med cirka 240 000 människor, som ligger cirka sju, åtta mil norr om huvudstaden Pyongyang. På bilder därifrån kan man se familjer som klänger sig fast på sina hustak, omgivna av vattenmassorna.

Internationella Röda Korsets talesperson säger till nyhetsbyrån AFP att människor är i akut behov av dricksvatten, mat och mediciner och tak över huvudet.

En orsak till att de häftiga regnen orsakar en sådan skada, är att man under flera decennier avverkat skog för att få mer åkermark. Regeringen och Röda korset har sedan några år tillbaka påbörjat en återplantering av skog för att jorden på ett bättre sätt ska kunna ta hand om de häftiga regnen. Men, säger Paek Sung Chol, det arbetet kunde inte stoppa årets översvämningskatastrof.

– Kvaliteten var inte så bra, och fast man har åtgärdat så hjälpte det inte den här gången.

Officiellt säger Nordkorea att ett område motsvarande drygt 4 800 hektar risfält är bortspolad, och ytterligare mycket stora områden står helt under vatten. Det här riskerar att leda till en akut matbrist under den kommande vintern, då landet även under ett normalt år producerar för lite mat för att kunna försörja sin befolkning, säger Paek Sung Chol.

– De områden som dränktes och fick stora skador på grund av skyfallet, de är landets spannmålsmagasin och det kommer att förvärra förmågan att försörja landet med mat.

Nordkoreas nye ledare Kim Jung-Un tog i veckan emot en högt uppsatt kinesisk ledare, och ska enligt kinesiska medier ha sagt att hans främsta prioritet är att utveckla ekonomin och förbättra levnadsvillkoren för den nordkoreanska befolkningen.

Naturkatastrofen blir det första stora provet på hur han ska kunna leva upp till det, och det löfte han gav i sitt första tal till befolkningen om att människor aldrig mer skulle behöva svälta.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".