Mat för flera miljarder slängs

Årligen kastar svenskarna en miljon ton mat och det är hushållen som är den allra största boven. Om svinnet minskade skulle den samhällsekonomiska vinsten vara betydande.

– Tempot i samhället är högt. Vi har inte kunskap om hur vi förvarar mat och vet inte hur vi lagar mat av rester till exempel, säger Annika Östlund, handläggare på Naturvårdsverket.

Restauranger, butiker och hushåll slänger allt mer livsmedel. Det visar en rapport om avfall från Naturvårdsverket. Det är mat som vi egentligen skulle kunna äta upp om vi bara slarvade mindre.

Konsumtionen ökar hela tiden och det finns en risk att mängderna fördubblas inom de närmsta 20 åren om ingenting görs. Effekterna av överkonsumtionen märks redan.

– Det stora problemet är att vi behöver producera mer mat. Miljöpåverkan från matproduktion är betydande. Vi måste bli mer varsamma för att ta hand om jordens resurser. Det handlar vattenförsörjning och övergödning, säger Annika Östlund.

Om vi skulle minska matavfallet med en femtedel skulle samhället spara 20 miljarder kronor varje år. Men för att det ska kunna ske krävs en mycket större medvetenhet om hur man ska köpa, förvara och tillaga sin mat, enligt Annika Östlund.

– Butiken har en stor roll - att de informerar sina kunder och hanterar och planerar inköp och förvarar maten på rätt sätt. Livsmedelsindustri och skolkök, alla måste börja arbeta med det här, säger Annika Östlund.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Julia Wiraeus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista